توسعه فردی

درس اول

مدت تقریبی مطالعه : 9 دقیقه

تصمیم گیری

تصمیم گیری، واژه ای غریبه ولی آشنا، واژه ای که از بدو تولد با ما همراه است، گاه آگاهانه و گاه غریضی، گاهی از ترس و گاهی هیجانی، گاهی سخت و گاهی آسان…

می شود گفت تصمیم گیری یک رفتاری است که بیشترین ارتباط را در زندگی با آن داریم، شاید از این حرف تعجب کنید ولی واقعیت این است که شما همین الان تصمیم گرفتید این مقاله را بخوانید، یا این که همین الان در حال تصمیم گیری بر سر این موضوع هستید که آیا این سخنان را بپذیرید یا نه، حتی ادامه این مطلب را بخوانید یا خیر، شاید تا کنون این چنین به تصمیم گیری آگاه نبودید، اما باید حواستان باشد ما از صبح تا شب هزاران هزار تصمیم میگیریم، از کدام مسیر بروم؟ با چه کسی برخورد کنم، از کدام لیوان استفاده کنم، آب بنوشم یا شربت، ابتدا سبزی خوردن بردارم و سپس لقمه را در ماست بزنم یا برعکس، با اتوبوس بروم یا مترو، تلفن بزنم یا پیام بدهم، با کدام اپلیکیشن پیام بدهم و …

جالب است تصمیم گیری از تمام افکار و رفتارها به ما نزدیک تر است.

اما سوال؟ چقدر بابت این تصمیم گیری آموزش دیده ایم؟

چند کتاب بابت آن خوانده ایم؟

چقدر دوره برای آن شرکت کرده ایم؟

چند سمینار رفته ایم؟

در مدرسه چند درس در مورد تصمیم گیری بود که به ما بیاموزد چگونه مهم ترین و تاثیر گذار ترین عملیات زندگی را درست انجام بدهیم؟

خانواده در مورد تصمیم گیری چقدر به ما آموختن؟

واقعیت این است که پاسخ سوالات بالا در مورد تصمیم گیری، یعنی مهم ترین کار در زندگی که بدون تردید در تمام اعمال ما تاثیر دارد، نا امید کننده است.

اما خبر خوب این که در مقاله پیش رو قرار است با زبانی ساده و البته کوتاه با تصمیم گیری آشنا شویم:

بیایید یک مثال را مرور کنیم:

آیا موافق هستید که در اولین تعطیلات آینده به یک سفر برویم؟ فرض کنیم پاسخ شما مثبت باشد، چقدر پول به همراه داشته باشیم؟ چه لباسی بپوشیم؟ کی می رسیم؟ آذوقه چه ببریم؟ با چه کسی خوش می گذرد؟ کی برگردیم؟ و …

این ها، سوالاتی است که به نوعی تصمیم گیری حساب می شود، خب مشخص است ابتدا باید مقصد را مشخص کنیم، اما یک قدم به عقب تر برگردیم، دوست داریم چگونه فضایی را تجربه کنیم؟ مذهبی یا تفریحی؟ کویری یا سرسبز و جنگلی، تاریخی یا فرهنگی؟

وقتی دریابیم میخواهیم چه احساسی را تجربه کنیم، مسیر تا حدودی روشن می شود، ابتدا به آن حسی که می خواهیم با رفتن به یک سفر تجربه کنیم، فکر می کنیم و تصمیم می گیریم، سپس با آگاهی از حسی که میخواهیم تجربه کنیم، بر سر مقصد به یک تصمیم نهایی می رسیم، حالا تقریبا به پاسخ سوالات نزدیک می شویم.

بیایید کمی با عمق فاجعه عدم مهارت تصمیم گیری در بین مردم امروزی بیشتر آشنا شویم:

جوانی را تصور کنید که 7 سال در کودکی و نو نهالی تهت آموزش های والدین و خانواده بوده است، سپس 12 سال در مدرسه تحت آموزش بوده، حال کنکور داده و رتبه لازم جهت رشته دلخواه را بدست نیاورده، به دلایلی که خود می داند ( یا گاهی حتی نمی داند☺) می خواهد با توجه به رتبه کسب شده یکی از رشته هایی که می تواند را جایگزین کند، دیده ایم که چنین افرادی معمولا سردرگم هستند و به هر دستاویزی چنگ می اندازند تا خود را از بلاتکلیفی رها کنند.

نمی خواهم وارد بحث این بشوم که او اگر درست از قبل تصمیم بابت نقطه نهایی تحصیلش گرفته باشد قاعدتا باید پای هدف وتصمیمش بماند و هرگز نباید همه چیز برایش دگرگون شود، اما قبول کنید که اگر مقصد مشخصی باشید متوجه میشود که باید کدام راه را انتخاب کند تا اورا به نزدیک ترین نقطه مد نظرش برساند و دیگر تصمیم گیری کار سختی نیست، هر جایی در زندگی بر سر دوراهی قرار میگیریم، دلیل ضعف در تصمیم گیری است و ضعف در تصمیم گیری به دلیل نداشتن نقطه نهایی در زندگی است.

اگر قصه آلیس در سرزمین عجایب را دیده باشید، در پلانی از این فیلم جذاب آلیس بر سر دوراهی از گربه ای می پرسد از کدام سمت بروم، پاسخ گربه اعجاب انگیز و تلنگر زننده است، او می پرسد کجا می خواهی بروی؟ آلیس می گوید نمیدانم! گربه پاسخ می دهد وقتی نمی دانی کجا می خواهی بروی، چه فرقی می کند از کدام سمت بروی!!!

اگر به اهمیت تصمیم گیری در زندگی پی ببریم، سپس اهمیت داشتن نقطه نهایی یا مقصد را در میابیم، پس از آن تصمیم بر سر انتخاب هدف آسان خواهد شد و سپس این انتخاب هدف راهنمایی برای تصمیم گیری های کوچک و بزرگ زندگی میشود.

روش پیشنهادی تصمیم گیری

کاغذ و قلم بردارید: تمام افکار فعلی خود را بنویسید، هر چه از فکر شما عبور می کند، حتی ساده ترین افکار( مثلا بوی چه غذایی می آید، هوا چقدر گرم است و …، هر چیز که آن لحظه به آن فکر میکنید)، سعی کنید صداهای زیاد مغزتان را خوب بشنوید و روی کاغذ بیاورد، قرار است بفهمید از زندگی چه می خواهید، چه حسی برایتان جذاب است، وقتی خوب همه چیز را نوشتید و ذهنتان را خالی یافتید، آن زمان اضافه هارا دور بریزید، افکاربدرد بخورتان را دسته بندی کنید، شاید لازم باشد بارها و بارها این کار را انجام دهید، آنقدر که ماهر ماهر شوید، به زمان توجه نکنید، به نظرم این زمان از عمرتان اصلا حساب نمی شود زیرا که پس از آن نسخه جدید و لذتبخشی از زندگی خود را میابید.

وقتی افکارتان دسته بندی شد، آن ها را شبیه نقطه های مشخص یک نقشه پشت سر هم بچینید، سعی کنید گام های کوتاه برای خود مشخص کنید، بلند پروازی آزاد و قطعا باید زندگی هر انسانی است که می خواهد انسانیت را به معنای واقعی کلمه درک کند اما حواستان باشد از نقطه فعلی که قراردارید تا مقصد دوری که برای خود مشخص می کنید را با گام ها و مقصد های کوتاه پر کنید.

اگر مرحله به مرحله پیش بروید زندگی لذت بخش می شود ولی باید گفت افسوس که کمتر انسانی برای این کار وقت می گذارد و بیشتر افراد ترجیح می دهند باری به هر جهت زندگی کنند.

  • تصمیم بگیرید چرا باید زندگی کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید خوشبخت باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید ثروتمند باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید سلامت باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید آموزش های مختلف ببینید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید ناجی زندگی خود و حتی اطرافیانتان باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید دنیا را بگردید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید آرامش را تجربه کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید ریسک کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا نباید ریسک کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید ورزش کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید هنری را بیاموزید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید تحصیلات دانشگاهی داشته باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید کارمند باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید صاحب کار خود باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید چند منبع درآمد داشته باشید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید به یک درآمد بسنده کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید سرمایه گذاری کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید ازدواج کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید بچه دار شوید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید هر روز صبح پر انرژی از خواب بیدار شوید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید عبادت کنید؟
  • تصمیم بگیرید چرا باید دوستانی را انتخاب کنید؟
  • تصمیم بگیرید …
  • تصمیم بگیرید …
  • تصمیم بگیرید …

 فکر کردن بابت هر تصمیم می تواند شما را به درستی و غلط بودن آن مسیر آگاه کند.

توصیه می کنم عمیق تصمیم بگیرید و حتما به آینده آن فکر کنید.

خودتان را به 10 سال بعد پرت کنید و بیندیشید تصمیمتان در 10 سال آینده چه نتیجه ای دارد؟

یادتان باشد جایگاه امروزتان نتیجه تصمیم چند سال پیش است!

عمیقا مراقب تصمیمات خود باشید.

وقتی تصمیمی گرفتید باید آنقدر بر سر آن تصمیم مصمم باشید که از هیچ بهایی برای آن دریغ نکنید.

انسان با تصمیماتش سرنوشتش را تعیین می کند، نه با پیشانی نویس و رفتار ها و تصمیمات دیگران، این مهم ترین قدم برای شروع یک زندگی بی نظیر و مهم ترین تغییری است که لاطم است ابرای تغییر شرایط زندگی تان آن را بپذیرید.

error: Content is protected !!